USD35,50
EURO36,61
JPY0,226800
RUB0,343700
GBP43,42
EURO/USD1,03
BIST9.732,17
GR. ALTIN3.064,62
BTC97.217,51
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Rosatom, Düşük Güçlü NGS İnşasında Çalışan İşçileri İçin Geçici Bir Kampın Açılışını Yaptı

Rosatom, Düşük Güçlü NGS İnşasında Çalışan İşçileri İçin Geçici Bir Kampın Açılışını Yaptı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, Rusya’ya bağlı Saha Özerk Cumhuriyeti’nin Ust-Yansky bölgesinde düşük güçlü bir nükleer güç santralinin (ASMM) inşa çalışmalarına katılan işçiler için geçici bir kampın açılışını yaptı.

Ust-Kuyga köyü yakınlarındaki küçük ölçekli NGS projesinde yer alan inşaat işçilerine yönelik kampın açılışı dolayısıyla tören düzenlendi.

Saha (Yakutistan) Cumhuriyeti Başkanı Aysen Sergeyeviç Nikolayev ve Rosatom’un bir kuruluşu olan RAOS A.Ş’nin Başkanı Evgeny Pakermanov’un hazır bulunduğu açılış törenine Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev de telekonferans aracılığıyla katıldı.

Geçici kamp, gerekli tüm altyapıya sahip tam teşekküllü küçük bir yerleşim yeri olacak. Kampta idari bina ve sosyal yardım binası, yatakhaneler, banyo ve çamaşırhane kompleksi, sağlık merkezi ve diğer altyapı tesisleri yer alacak. Kampta 250 işçi rahat koşullarda yaşayabilecek.

Saha (Yakutistan) Cumhuriyeti Başkanı Aysen Sergeyeviç Nikolayev açılışla ilgili olarak şunları söyledi: “ASMM projesi Ust-Kuyga ve Ust-Yansky bölgesinde ve bununla birlikte tüm Yakutistan’da olumlu dönüşümlerin başlangıcına işaret ediyor. Rosatom ile iş birliğimiz sayesinde kuzey bölgelerimizin potansiyelini canlandırdığımızı ve insanların yaşamlarını daha iyi hale getirdiğimizi gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Tesis, burada var olan tüm projelere yeni bir soluk getirecek ve genel olarak bölgeyi geliştirecek, iş ve yaşam koşulları açısından refah sağlayacak. Kara tabanlı küçük modüler reaktör projesi sadece ülkemiz için değil, aynı zamanda küresel ölçekte de benzersiz bir teknolojik çözüm olma niteliği taşıyor. Bu, dünyanın ilk düşük güçlü kara tabanlı nükleer güç santrali. Yakutistan’a güvenilir ve istikrarlı enerji sağlama sorununun Rusya’nın bu tür benzersiz teknolojileri sayesinde çözülebileceğine inanıyorum” dedi.

Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev de konuya ilişkin olarak, “Bugün Rusya’nın Kuzey Kutup bölgesinin güvenilir ve çevre dostu enerji kaynaklarına ihtiyacı olduğu açık. Uzak Kuzey’in zorlu koşullarında ASMM olanaklarından yararlanma fikri 70’li yıllarda hayata geçirildi. O dönemde Bilibino NGS altın madenciliği endüstrisini geliştirmek için inşa edilmişti. Bugün ülkemizin yine endüstriyel bir atılım yapması gerek. Biz de mevcut tüm deneyimlerden faydalanarak son derece modern teknolojiler sunuyoruz. Yeni kara tabanlı nükleer güç santrali kompakt, güvenli, kapasiteyi kontrol edilebilir özellikte ve bağımsız bir güç kaynağı olacak” dedi.

Rus tasarımı kara tabanlı küçük modüler reaktörün inşası projesi, Rus nükleer buzkıran filosundaki gemilerde küçük reaktörlerin çalıştırılmasına ilişkin uzun deneyime dayanan en yeni RITM-200N reaktör ünitesi temelinde uygulanıyor. Bugüne kadar sekiz RITM-200 reaktörü üretildi ve bunlar dört evrensel buzkırana monte edildi. Kara tabanlı küçük modüler reaktörün inşası projesi uygulanması, Yakutistan’ın enerji bağımsızlığını ve sosyo-ekonomik kalkınmasını sağlayacak. Proje için yakıt tedariği her 5 yılda bir yapılacak, bu da hayati önem taşıyan sanayi kuruluşlarına ve sosyal tesislere istikrarlı güç tedariği sağlanmasını mümkün kılıyor. Proje, gelecekte sanayi kuruluşlarına enerji sağlayacak olan Rusya’nın en büyük mineral kaynağı merkezlerinden birinin kalbi haline de gelecek. Söz konusu proje Kyuchus, Deputatskoye ve Tirekhtyakh yataklarının geliştirilmesini, ulaşım ve mühendislik altyapısının inşasını, Ust-Yansky ve Verkhoyansk bölgelerinde sosyal tesislerin inşasını ve Ust-Kuyga, Tirekhtyakh ve Deputatskoye, 110 (220) kV enerji nakil hattının inşasını kapsıyor. Santralin inşası sırasında 1000’den fazla yeni istihdam yaratılacak ve tesis faaliyete geçtikten sonra da yaklaşık 600 kişiye iş imkânı sağlanacak. Santralin 2028 yılında devreye alınması planlanıyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gelişmeleri Yakala ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!