USD34,10
EURO38,09
JPY0,238400
RUB0,369600
GBP45,59
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
GR. ALTIN2.875,16
BTC63.224,31
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Rosatom Uzmanlarından Radyoaktif Madde Temizliği İçin Yenilikçi Yöntem

Rosatom Uzmanlarından Radyoaktif Madde Temizliği İçin Yenilikçi Yöntem

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un bilim bölümü Radyum Enstitüsü, iş kıyafetlerinin zararlı maddelerden arındırılmasına yönelik yenilikçi bir yöntem geliştirdi.

Kıyafetlerin su kullanılmadan temizlenebilmesi için bir deney ünitesi geliştiren Radyum Enstitüsü’nden uzmanlar, söz konusu teknolojinin dünyada bir benzerinin daha olmadığını belirtti.

Bu yöntem sayesinde kişisel koruyucu ekipman su yerine ozon dostu bir çözücü madde olan sıvı freon kullanılarak temizleniyor. Böylelikle radyoaktif maddeler özel olarak geliştirilmiş bir formülasyona göre çözülüyor. Arındırma işleminin ardından iş kıyafetleri yeniden kullanılabiliyor.

Kullanılmış Nükleer Yakıt Yönetim Teknolojileri Laboratuvarı araştırmacısı ve Radyum Enstitüsü Proje Yöneticisi Artem Nikolaev, konuya ilişkin olarak “Gerekli sayıda dekontaminasyon döngüsünden sonra, basınç ve sıcaklık değişimleri sebebiyle, sıvı haldeki freon, gaz haline dönüşüyor. Böylece radyoaktif maddeler yoğunlaşarak küçük bir hacme indirgeniyor ve saflaştırılan freon yeniden kullanılmak üzere döngüye geri gönderiliyor” diye konuştu.

 

NGS’lerde de kullanılabilir 

Rosatom’un yakıt şirketi TVEL’in Hizmetten Çıkarma Programları Direktörü Eduard Nikitin de “Bu tür ünitelerin nükleer güç santralleri veya radyokimyasal endüstri tesislerindeki arındırma atölyelerinde kullanılabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Alışılagelmiş çamaşırhanelerin aksine sabit olmayan bu üniteler, ayrı bir modül olarak veya bazı özel araçların gövdesi üzerinde taşınabiliyor. Geliştirilen bu teknoloji sıvı radyoaktif atık hacminin 350 kat azaltılmasını sağlıyor.

Bilim insanlarının geliştirilen ünite üzerindeki çalışmaları devam ediyor. Endüstride kullanılmak üzere ünitenin ölçülerini belirlemek amacıyla parametreleri belirlemeye uğraşan bilim adamları bir sonraki aşamada bir pilot tesis oluşturmayı hedefleniyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gelişmeleri Yakala ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!