USD35,65
EURO37,17
JPY0,228000
RUB0,359300
GBP43,93
EURO/USD1,04
BIST10.105,37
GR. ALTIN3.161,73
BTC104.091,57
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Uzun süre klimalı ortamda kalmak ciddi hastalıklara neden olabilir

Uzun süre klimalı ortamda kalmak ciddi hastalıklara neden olabilir

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan klimalar yanlış kullanıldığında birçok sağlık sorununa neden olabiliyor. Klima kullanıldığı sırada vücudun ısıyı dengelemek için fazladan efor sarf ettiğini belirten Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, soğuk ortama girildiğinde vücudun hemen adapte olamadığını ve bu nedenle kas ağrıları, kramplar, baş dönmesi, bulantı ve kusma gibi şikayetlerin ortaya çıkabileceğini söylüyor. Klima ve vantilatör karşısında uyunmaması gerektiğinin altını çizen Atamer, bazı hastalıklara sahip olanların çok daha dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarıyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, klima kullanımının yol açabileceği sağlık sorunları hakkında açıklamalarda bulundu.

Vücut ısısını dengeleyemediğinde sağlık sorunları ortaya çıkar

Modern yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan klima kullanımına bağlı olarak bir takım sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Sıcak havalarda serinlemek için kullandığımız klimaların yanlış kullanımı sonucunda vücut ısısının dengelenmesi için vücudumuzun fazladan efor sarf ettiğini belirten Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Bunun sonucunda kas ağrıları, kramplar, baş dönmesi, bulantı ve kusma gibi şikayetler olabilir. Vücudumuzun belirli bir ısı derecesinde tutulması gerekir. Vücut ısı üretir ve ısı kaybeder. Eğer klima nedeniyle çok soğuk ortama girersek vücudumuz hemen adapte olamaz. Isıyı dengelemek için bir süre geçer ve buna bağlı olarak da şikayetler ortaya çıkar.” dedi.

Klima havası direkt vücuda çarpmamalı

Klima kullanılmasına başlamadan önce klimanın bakımının ve düzenli kontrollerinin yapılması gerektiğine dikkat çeken Atamer, “Hem enerji tasarrufu açısından hem de bulaşıcı hastalıklar için bakım ve temizlik oldukça önemli. Sanılanın aksine klimanın derecesini çok düşürmek 18 dereceye ayarlamak faydadan ziyade zarar getirir. Klimanın ortalama sıcaklığının gündüz saatleri için 20 ve 24   derece gece ise 25 ve 26 derece olması gerekir. Terli olarak klimanın önüne geçerek terimizi kurutmak doğru bir yöntem değildir. Klimanın havasının direkt vücudumuza çarpmaması gerekir. Klima havası ortam içerisinde dolaşmalı. Klima havanın nemini azaltacağı için 3-4 saat aralıklarla havanın temizlenmesi, hava dolaşımı için kapının açılması gerekir.” uyarılarında bulundu.

Klima ve vantilatör açıkken uyunmamalı

Klimaların en sağlıklı kullanımının gündüz vakitleri olduğunu dile getiren Atamer, “Geceleri yatarken klima açık yatmak uygun değil. Sürekli olarak soğutma nedeni ile sabah uyandığımızda vücudumuzda kas ağrıları, kas krampları, boğazımızda kuruma, bazen öksürük, bulantı ve kusmaya neden olabilir. Uygun olan, gündüz vakitlerinde klimayı kullanmak. Geceleri yatarken ise klima önünde yatmak sağlık sorunlarına neden olur. Aynı durum vantilatör gibi hava sirkülasyonunu sağlayan aletler için de söz konusudur. Sürekli havayı sirküle etmek havanının kurumasına neden olduğu için sürekli olarak vantilatör önünde uyumak da uygun değildir. Belli aralıklarla klima ve vantilatör kullanmak daha uygundur.” diye konuştu.

Uzun süreler klimalı ortamda kalmak ciddi hastalıklara neden olabilir

Klima kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarına değinen Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Klima nedeniyle oluşan soğuk hava, üst solunum yollarında bakterilerin ve virüslerin üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Düzenli bakımı yapılmayan klimaların içerisinde bazı bakteriler üreyebilir. Bunlar içerisinde en önemlisi lejyoner epilomanisine neden olan bakteridir. Nadir görülse de çok ciddi ve bulaşıcı bir hastalıktır.” dedi.

Uzun süre klimaya maruz kalmanın tonsilit, faranjit, öksürük, bronşit ve akciğer enfeksiyonuna da neden olabileceğine dikkat çeken Atamer sözlerini şöyle tamamladı:

“Özellikle yaşlı akciğer hastalığı veya KOAH hastalığı olan kişiler, sigara kullanan, diyabet hastası olan kişiler klima kullanırken son derece dikkatli olmalı. Uygun şartlarda ve uygun kullanımı yapılınca hayatımızı son derece rahatlatan ferahlatan bir araç olan klima düzensiz kullanıldığı taktirde akciğer enfeksiyonlarına ciddi lejyoner lapiyonamisine neden olabilir, bazen çok ağır seyredebilir. Yaygın kas ağrıları, kramplar ve viral enfeksiyonlara da zemin hazırlayabilir.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gelişmeleri Yakala ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!